MED KI I FOKUS
Hva skjer, hvor raskt, har vi nok energi, hva med strømprisen? Og mye mer stod på kartet ...
«All time high» deltakelse på medlemsmøtet i Smart Energy Network. Arrangert i samarbeid med StartupLab i Forskningsparken, Oslo.
Bruken av kunstig intelligens har virkelig skutt fart. Samtidig ser vi fortsatt bare konturene av alle mulighetene som KI kan tilby. På medlemsmøtet i regi av Smart Energy Network og StartupLab Energi 14. november ble det diskutert hvordan KI både kan skape nye utfordringer og nye løsninger for energisystemet. Deltakerne fikk innsikt i hvordan innovative digitale løsninger kan bidra til å gjøre energisystemet mer effektivt og robust fremover.
KI krever enorme mengder kraft. Nøyaktig hvor mye er det foreløpig ingen som vet. Det vi derimot vet, er at den kommende utbyggingen av databehandlingskapasitet over hele verden vil ha betydning for kraftetterspørselen og energisystemet som helhet. Så hvilke utfordringer står energisystemet overfor i møte med dette paradigmeskiftet? Og hvilke løsninger kan teknologiske innovasjoner ved hjelp av KI tilby til systemet?
Og ja, hvis noen skulle lure, førsteutkastet av denne oppsummeringen er generert av ChatGPT.
Vi står foran et paradigmeskifte
Per Christian Honningsvåg, EMEA Business Leader i Microsoft, forteller om hvilke muligheter de ser i KI, og hvordan de planlegger for å møte morgendagens behov.
KI ble allemannseie for knappe to år siden. I løpet av denne perioden har regnekraften økt, og på investeringssiden har særlig interessen for industrielle applikasjoner av KI økt voldsomt. KI er en teknologi uten grenser for hva den kan bli. Spørsmålet er bare hva vi vil la den bli. Ifølge Honningsvåg kan de neste ti årene bli de mest effektive i menneskehetens historie, hvis vi evner å bruke teknologien på riktig måte.
Digitaliseringen krever kraft, og Microsoft åpner nå nye datasentre på løpende bånd for å holde tritt med etterspørselen. Samtidig ser de behov for å gjennomføre tiltak som sikrer at de bruker kraften effektivt og at karbonfotavtrykket holdes nede.
Effektivisering av koding for å gjøre dataprosesseringen mer energieffektiv, langsiktige kraftkjøpsavtaler på fornybar kraft, gjenvinning av spillvarme fra datasentrene, investeringer i karbonfangst og kompetansebygging er bare noen av initiativene Microsoft jobber med over hele verden for å sikre at selskapet er godt rustet fremover.
Du finner presentasjonen her.
KI vil kreve enorme mengder ny kraft
Anders Strand Ryssdal, Associate Consultant i THEMA Consulting Group, presenterer nye estimater om hvilke energiutfordringer vi står overfor fremover.
De fleste datasentrene i verden er lokalisert i Sentral-Europa og USA. De siste årene har vi sett at Norge og Norden har blitt mer attraktivt for datasenteretableringer. Årsakene er sammensatte, men særlig tilgangen til rimelig og regulerbar fornybar kraft er viktige konkurransefortrinn. I tillegg reduserer det kjølige klimaet behovet for kjøling til prosessorene, slik at datasentrene blir svært energieffektive sammenlignet med datasentre lenger sør i Europa.
Basert på ulike scenarioer for kraftbehov fra datasenternæringen fremover, har THEMA analysert hva etterspørselsveksten tilsvarer i økt kraftpris for husholdningene.
For en vanlig husholdning vil strømregningen øke med mellom 10 og 20 prosent, avhengig av hvilken prissone man ser på. I tillegg har THEMA undersøkt om fleksibel drift av datasentre kan påvirke strømprisene. Resultatet er at gjennomsnittsprisen fortsatt er på samme nivå, men at prisvolatiliteten reduseres.
Et umettelig kraftbehov, men vi mangler planer
Førsteamanuensis ved NTNU, Jonas Kristiansen Nøland, har forsket på hvordan datasentre bruker energi og hvilke faktorer som er prisdrivende for aktørene.
På medlemsmøtet presenterte han funn fra forskningen, som viser at «levelised cost of computing» påvirkes mer av faktorer som energieffektivitet (PUE) og oppetid enn strømpris. Ifølge forskningen vil datasentrene ha stor betalingsvilje for stabil tilgang til strøm slik at utnyttelsesgraden holdes oppe. Argumentet om at Norden er attraktivt for datasenteraktører kun på grunn av strømprisen, blir derfor en forenkling. Det er derimot tilgangen til stabil kraftforsyning og kjøling klima (lav PUE) som gjør det spesielt attraktivt.
Statnetts syn på utviklingen i kraftmarkedet
Statnett bygger og drifter det norske transmisjonsnettet. På medlemsmøtet fortalte Martine Moe Winsnes, direktør for langsiktig kraftsystemtvikling, om deres syn på utviklingen av kraftmarkedet fremover.
Statnett har hatt mye å gjøre de siste årene. For det første har antallet forespørsler om tilknytning skutt fart. Forespørslene kommer fra alle næringer, inkludert datasentre. For det andre har balanseansvaret blitt større i form av mer uregulerbar kraft i kraftmiksen. Europas kraftsystem vil fremover være basert på vind og sol, og fleksibilitet. For det tredje har verden blitt mer urolig, og man må i større grad tenke på sikkerhet i arbeidet med kritisk infrastruktur.
Statnett må derfor tenke i mange ulike dimensjoner samtidig, og ser behov for mer koordinering og helhetlig planlegging i bransjen for å lykkes med omstillingen. I tillegg vil det være avgjørende å ta i bruk ny teknologi og smarte løsninger som muliggjør bedre utnyttelse av infrastrukturen.
Vi har løsningene
Hvordan brukes KI til å løse morgendagens utfordringer? StartupLab Energi bygger bro mellom entreprenører, forskningsmiljøer og investorer. I denne sesjonen fikk deltakerne en smakebit på hva som skjer på entreprenørsiden, direkte fra tre oppstartsbedrifter. Sesjonen ble ledet av Christina Wiig, Head of Partnerships i StartUpLab.
Du finner Presentasjonen her.
Versiro
Versiro er en spin-off fra NTNU og utvikler samtidsanalyser for kraftprodusenter. Modellen kvantifiserer usikkerheten med deltakelse i ulike markeder i samtid, basert på fysiske data fra produsenten og markedsdata. Presentert av Simon Risanger (bildet under), CEO og co-founder.
Du finner presentasjonen her.
Qubit Energy
Qubit Energy utvikler programvare for smartere bygninger. Det ligger et enormt ubrukt fleksibilitetspotensial i den norske bygningsmassen, og den data-drevne softwaren skal hjelpe eiendomsforvaltere å ta smartere energivalg. Presentert av Thomas Karlsnes, forretningsutvikler.
Du finner presentasjonen her.
Soren Hydrogen
Soren Hydrogen utvikler en software som skal strømlinjeforme og akselerere grønne hydrogenprosjekter. Basert på avanserte modeller og databaser skal softwaren hjelpe beslutningstakere å sammenlikne ulike teknologier, konfigurasjoner og lokasjoner for sine hydrogenprosjekter. Presentert av Bielenis Vallanueva Triana, CEO.
Du finner Soren presentasjon her.
Transforming the Global Energy Sector through Total Innovation
Endringer skjer raskere enn før, og den gjennomsnittlige levetiden for bedrifter på Fortune500-listen har blitt redusert fra 75 til bare 15 år de siste 50 årene.
Hvis bedriften din ikke er innovativ, blir den fort urelevant og havner bakpå sammenliknet med konkurrentene. Schønning Eysturoy, Senior Director Innovation Ecosystem i Wazoku fortalte hvordan KI er en disruptiv endring for mange bransjer og hvilke initiativer de er involvert i over hele verden.
Wazoku har bygd opp et internasjonalt nettverk for innovasjon. Selskapet har i prinsippet 700 000 innovatører over hele verden. Disse kan benyttes til å finne nye løsninger, dvs. å løse konkrete «challenges» man står overfor. Wazoku er partner med Smart Energy Network og og deres innovatører kan benyttes ved behov.
Du finner presentasjonen her.
Fremtiden blir aldri slik vi tror
Trond Runar Hagen, leder for Sintef Digital, avsluttet dagens møte med å dele sine refleksjoner rundt den digitale transformasjonen verden står midt oppi. Det er vanskelig å forutse hvordan fremtiden blir, og selv for dem som står midt i det, kan det være krevende å se for seg hvilke innovasjoner som vil endre verden og hvilke som aldri vil forlate laboratoriet.
Det eneste som er sikkert, er at fremtiden aldri blir slik som vi tror.
Noter at neste medlemsmøte er 13. februar i Oslo. Invitasjon blir sendt i god tid. I møtet vil vi stille ulike konsernsjefer det samme spørsmålet: «Hva ville du gjort hvis du var energiminister?»
For presentasjoner og mer informasjon om Smart Energy Network, se: https://www.smartenergynetwork.no
For personlig kontakt: Daglig leder Ragnvald Nærø, Øvre Vollgate 6, 0158 Oslo,e-post: ragnvald@naero.no eller tlf.: +47 900 80 303
Comments