INNOVASJON 1.0, 2.0 ELLER 3.0?
Om innovasjon i praksis og formelen for suksess
Hva er innovasjon? – Det er noe som er nytt, nyttig og nyttiggjort, sier Sjur Dagestad. Dagestad er gründer av Innoco, innovasjonsprofessor, forfatter, historiker og kunstner, og har en lang rekke suksessrike innovasjonsprosjekter bak seg – og en rekke mislykkede forsøk. Eller «lørning by tryning», som han selv omtaler det.
På medlemsmøtet 21. mars ga han en forrykende, inspirerende og engasjert presentasjon av formelen for suksess. – Kunsten er å få andre til å bruke det som er nytt, og å få andre til å ta det i bruk, sa Dagestad, som spissformulerer seg slik:
– Det er vanskelig å få deg til å forstå dersom inntekten din avhenger av at du ikke forstår, eller: Å endre en virksomhet er som å flytte en kirkegård – du får ikke noen hjelp av dem som er der!
De siste 20 årene har innovasjonsfaget kommet langt. Fra å være et nærmest ikke-eksisterende fagfelt frem til 90-tallet, har det skjedd mye forskning på området, slik at det nå finnes en rekke verktøy som kan hjelpe deg. Ikke minst er det en viktig lærdom fra flere viktige
innovasjonsprosjekter gjennom historien at de utroligste ting kan utføres med et lite antall mennesker og svært stramme tidsfrister. Tenk på utviklingen av koronavaksiner på rekordtid!
Så hvis du vil vite det grunnleggende om faget, hva som er forskjellen på forskning, kreativitet og innovasjon, hva gründer egentlig betyr, hvordan investere i innovasjon, viktigheten av å bruke en krise og mye mer – så bruk noen minutter på dette foredraget. Det vil du ikke angre på.
Du finner presentasjonen og foredraget her.
Trondheim har sin egen kokebok for PED – Positive Energy District!
Karen Byskov Lindberg, fagansvarlig for energifleksibilitet i Aneo, redegjør for sukessfaktorer bak CityxChange i Trondheim.
Trondheim var først ute i Norge som «smart city», og nå er Trondheim eneste norske by som er med i CityxChange. Hva er det som skjer i Trondheim?
CityxChange er et omfattende prosjekt med mål om å lage 100 prosent fornybare byer. De siste fem årene er det brukt nærmere 300 MNOK, med 33 partnere og syv byer i hele Europa, for å se på hvordan dette kan gjøres. Trondheim er en av byene som deltar.
I dette prosjektet har Aneo og NTNU vært sentrale aktører for å se på muligheten for å etablere lokale fleksibilitetsmarkeder. Vil du lære mer om hva et lokalt fleksibilitetsmarked er, og hvordan det kan fungere, så se nærmere på dette foredraget.
Her forteller NTNU og Aneo hvordan de har etablert to «pluss nabolag», som minimerer utveksling av energi med omgivelsene ved hjelp av en plattform for handel av lokal energi og fleksibilitet, hvordan de har anvendt «e-mobility as a service», utnyttet mulighetene i V2G (Vehicle to grid), og utforsket hvilke rammevilkår og reguleringer som må være på plass for å utløse potensialet.
De går i dybden på hvordan et lokalt energi-. og fleksibilitetsmarked kan settes opp og fungere, hvor det å tilby fleksibilitet til nettselskapene er sentralt. Hvorfor er nettopp det viktig? Jo, ved å tilby fleksibilitet til nettselskapene kan de vente med å investere i mer nett, eller la være å gjøre det i det hele tatt. Det kan samfunnet spare store penger på. Ved reduserte investeringer i nett vil man også redusere inngrepene i naturen.
Prosjektet har vært en suksess. Men hva gjorde det til en suksess? I foredraget presenterer de sine suksessfaktorer, hvordan man bygger et team og hva som skiller et team fra en gruppe. Og du finner deres egen Kokebok for PED.
Om Smart Energy Network 3.0 og planer fremover
Smart Energy Networks ambisjon er å skape vekstkraft for medlemmer og partnere i en grønnere fremtid. Nå har nettverket tatt nye steg på denne veien.
Du ser det allerede når du kommer inn på hjemmesiden. Det er etablert en helt ny profil, samt en mer interaktiv nettside: www.smartenergynetwork.no. Hjemmesiden blir kjernen i din kontakt med nettverket, her finner du oppsummering av tidligere medlemsmøter og studieturer, her finner du hva som er på agendaen videre og mye mer. Fra nå av får du også en kalenderfunksjon som kan benyttes i forbindelse med de ulike arrangementene.
Nytt av året er at partnere og medlemmer blir invitert til å bli Innovasjonspartner. For eksisterende medlemmer er dette initiativet inkludert i medlemskapet i år (minus kostnader) og innebærer deltakelse i to forskjellige konsepter: Dynamo og Energy Innovation Initiative. DYNAMO vil ta tak i konkrete problemstillinger som er valgt av dem som er med. Enkelt sagt vil DYNAMO løse utviklingsoppgaver i en tverrfaglig gruppe under profesjonell prosessledelse. Konkret er det planlagt fire arbeidssamlinger, der deltakerne følger en veldokumentert systematikk for å sikre best mulige resultater.
Gjennom ENERGY INNOVATION INITIATIVE kan deltakerne være med på internasjonale arrangementer, møte ledende innovatører og få kontakt med globale start-ups/scale-ups innenfor sektoren. Det første arrangementet foregår allerede i starten av mai, hvor det blir et møte på Færøyene for å se nærmere på verdens største tidevannsenergipark!
De nye initiativene kommer i tillegg til de faste aktivitetene. Det neste medlemsmøtet blir 23. mai, og det er planlagt en workshop i Eindhoven 18. og 19. september. Denne blir gjennomført i samarbeid med Energi21. Du finner hele presentasjonen her.
This changes everything
Jon Gunnar Pedersen, partner i Arctic Securities, reflekterer rundt konse-kvensene av at Sverige og Finland nå blir med i NATO.
I løpet av dette året blir Sverige og Finland våre allierte i NATO. Det får store konsekvenser for vårt militære samarbeid, men også for nytenkning om samfunnets totalberedskap. I et sjeldent engasjerende og vidsynt foredrag trakk Jon Gunnar Pedersen opp de lange linjer i norsk, nordisk og europeisk historie for å understreke hvordan endringer drevet av politikk og personer endrer rammebetingelsene for markeder og aktører i Norden.
I Norden har vi mange fellestrekk som det kan bygges videre på. Vi har sterke offentlige finanser, store arealer og mye natur, et delvis felles språk, er åpne mot omverdene og en felles miljøbevissthet. Norge og Danmark er noen av Europas største matvareeksportører. Norge har til enhver tid nok laks i mærene til å fø den norske befolkningen i flere år!
Pedersen reflekterte over hvilke komplementære forhold som kan utnyttes langt bedre hvis vi tenker mer nordisk:
Et felles forsvarssamarbeid kan tjene oss alle godt. Militært er Norge en sjømakt, Sverige har et sterkt luftforsvar og finnene et omfattende artilleri. Landene har også en komplementær forsvarsindustri.
Vi bør også tenke nytt om energiinfrastruktur, både svensker og finner har kjernekraft og betydelig kompetanse om tilknyttede sikkerhetsforhold. Danmark har spisskompetanse på vindkraft og Norge på vannkraft.
Og ikke minst må vi tenkte nytt knyttet til transportkorridorer i fellesskap – både nord-sør og ikke minst øst-vest. Hvorfor bygge en jernbane i krevende terreng i Norge, hvis den heller kan bygges i de dype skogene i Nord-Sverige?
Norden kommer til å trenge mange folk fremover, og innvandring er en felles utfordring landene står overfor og som kan løses samlet. Men også skatt, redningstjenester og håndtering av miljøkrav kan vi samarbeide mer om.
Hvis du vil lære mer om hvordan Norden kan stå sterkere samlet, eller er interessert i hvordan de lange linjene har ført oss dit vi er i dag, eller bare ønsker å nyte hvordan et foredrag egentlig skal holdes, er dette foredraget midt i blinken for deg! Du finner det her.
_______________________________________________________________________________
コメント