tor. 23. mai
|MESH YOUNGSTORGET
SMART ENERGY NETWORK - PROPTECH NORWAY
KI SKAPER KVANTESPRANG I UTVIKLINGEN AV ENERGISNILLE BYGNINGER OM VISJONER, TEKNOLOGI OG RAMMEBETINGELSER
Time & Location
23. mai 2024, 12:00 – 16:00
MESH YOUNGSTORGET , Møllergata 6, 8, 0179 Oslo, Norway
Guests
About the event
Til alle tider har vi drømt om fremtidssamfunnet. I historisk sammenheng er det kort tid fra hippietidens ørkenidyll, Arcosanti, til The Line som nå bygges i Saudi-Arabia. Drømmer, rask teknisk utvikling og rammebetingelser gir føringer for hvordan morgendagens bygningsmasse vil bli. Med kunstig intelligens tas det nå et kvantesprang i riktig retning.
Bygninger bruker mye energi enten de står tomme eller er fulle av folk. Det er dyrt for gårdeierne/leietakerne. Myndighetene og finansieringsinstitusjonene liker det heller ikke. I den datadrevne teknologirevolusjonen som feier over eiendomsbransjen nå, ligger nye, smarte energiløsninger fremst. Eiendoms- og energiaktørene som forstår dette før de andre – og som gjør noe med det – henter store fortrinn. På dette medlemsmøtet gir Proptech Norway og Smart Energy Network deg ny innsikt i hvordan energibruk forbedres og utslipp reduseres samtidig som bedre livskvalitet skapes i arbeid og fritid.
Denne gangen vil vi forsøke å tegne det store bildet, ta utgangspunkt i visjonær tenkning, men samtidig vise eksempler og løsninger som gjennomføres i dag ulike steder. Teknologien er nå kommet så langt at gårsdagens drømmer kan gjennomføres enklere og raskere enn før. Og dette skjer i et utrolig tempo der samarbeid på tvers er en viktig forutsetning for suksess. Så var det rammebetingelsene da? De vil vi også adressere.
Velkommen til medlemsmøte hos Mesh Youngstorget 23. mai. Vår møteplass er for beslutningstakere hos partnere og medlemmer. Alle invitasjoner er personlige, og antall deltakere er begrenset på dette fysiske møtet som blir streamet.
PROGRAM
11.30: Registrering hos Mesh Youngstorget, Møllergata 6-8, OSLO
12.00: FANTASI, DRØMMER OG NYE ARKITEKTONISKE LØSNINGER
Bli med Snøhetta på en utviklingsreise fra hippietidens fremtidsby i Arizona, via
Masdar City i UEA, til selskapets siste suksess, det nye biblioteket i Beijing. Hvordan skape revolusjonerende arkitektur og design på en bærekraftig måte i dag? Hvorfor skjer de største prosjektene i utlandet og ikke i Norge?
• Marius Hauland Næss, Director Acquisition and Business Development i Snøhetta, innleder til diskusjon og kreativ meningsutveksling.
12.30: FREMTID OG VIRKELIGHET – SAMTIDIG
I dag er fremtidsbyen The Line under bygging i Saudi-Arabia. RWEs tidligere konsernsjef er prosjektleder. Byen skal bli 170 km lang og gi plass til 9 millioner mennesker – i 2030! – Jeg tror på dette prosjektet, sa Christian Bruch, CEO Siemens Energy i Davos i januar. Hva er det som gjør dette gigaprosjektet så interessant for teknologibedriften Siemens?
Prosjekter som dette i NEOM og andre steder kritiseres for både manglende realisme og udemokratiske prosesser. Har vi råd til å ignorere dem dersom de samtidig bidrar til å utvikle teknologien for femtidens karbonnøytrale samfunn?
• Mithra Pakdaman Kiasat, regionsjef Siemens Smart Infrastructure og styreleder Digitala Fastigheter i Sverige.
13.00: Lunsj og mingling
13.45: NÅTID OG NY TEKNOLOGI
Entra er landets største forvalter av kontorbygg. De er ambisiøse og har møtt nye klimakrav og muligheter i markedet med bransjens mest hårete målsettinger om gjenbruk og energibruk, og selskapet har i lengre tid jobbet systematisk med innovasjon og eiendomsteknologi i en egen lab. Hvilke føringer er viktig for Entra ved rehabiliteringer og når det bygges nytt? Hva er utfordringene – og hvilke utfordringer hindrer oss i å gjøre alt riktig med én gang?
• Carine Blyverket, direktør for marked og forretningsutvikling, Entra.
14.05: VI HAR EN VIKTIG ROLLE I TRANSFORMASJONEN.
Det pågår flere diskusjoner om krav til mer fornybar energi, underdimensjonert kraftnett og ikke minst mål om å elektrifisere Norge 100 prosent. Eiendomsbransjen blir sjeldent nevnt som en vesentlig spiller rundt disse utfordringene og mulighetene. Hvorfor
det? Er det uvitenhet eller andre forhold som fører til at «40%-bransjen» ikke får mer plass i denne debatten? Malling er et av landets ledende miljøer for eiendomsforvaltning og har laserfokus på økt bærekraft og lavere energikostnader.
• Robert Skramstad, partner og daglig leder i Malling Technology.
14.15: DET NYE KVANTESPRANGET:
Kunstig intelligens er en enabler som raskere og enklere kan skape energisnille bygninger. I dag bruker forskere mer tid på å samle inn energidata fra bygg, enn på å forske på hvordan vi kan bruke dem mer effektivt. Oppgaven er å bruke energidata slik at gårdeiere kan styre byggenes energibruk etter hvordan byggene faktisk brukes.
• Petter Hessen, Head of sales i Å Insite.
14.25: NÅR TAKET DITT BLIR STRØMPRODUSENT.
Flate næringsbyggtak er glimrende objekter for solenergi. Jo større tak, desto billigere strøm med smart styring av det hele. Outsource alt: finansiering, drift og vedlikehold – og betal mindre for strømmen!
• Rikard af Ekenstam, CCO i Sunday Power.
14.35: Pause
15.00: REFLEKSJONER OM SMART ENERGI OG SMARTE HUS
• Geir Førre, seriegründer og teknologiinvestor.
15:15: RAMMEBETINGELSER SOM GIR RESULTATER
Hvordan balansere grønn premium, brune rabatter, pisk eller gulrot for å skape den «energisnille løsningen»? Regjeringen har planer for grønn vekst, satsing på energieffektivisering og bærekraftig utvikling frem mot 2030. Klimamålene om nullutslipp er ambisiøse.
Samtidig sparker USAs Inflation Reduction Act (IRA) oss i ryggen. EUs Green Deal Industry Plan gir føringer, og vi får flere energieffektiviseringsdirektiver vi i Norge må forhold oss til. Hvordan prioriterer vi, hvilke rammebetingelser må justeres og tilpasses for å målene?
Paneldebatt:
Morten Meyer (Huseierne), Ingvild Kjerkhol (Ap), Carine Blyverket, Ane Breivik (V) og Nils Klippenberg (Siemens AS).
Moderator: Håkon Taule, partner Thema Consulting
15.45: Slutt