OPPSUMMERING FRA MEDLEMSMØTET 23. MAI 2024
Torsdag 23. mai var energi- og eiendomsbransjen på sitt første stevnemøte for å diskutere smart energibruk i bygninger. Og det var jammen på tide, skal vi tro daglig leder i PropTech Norway, Daniel Butenschøn og Smart Energy Network-leder Ragnvald Nærø, som sammen innledet sesjonen. Sentralt for fellesmøtet var å belyse hvordan kunstig intelligens nå kan bidra til å skape et kvantesprang i utviklingen av energisnille bygninger.
Under pandemien stod en stor andel av norske kontor- og næringsbygg tomme. Likevel gikk ikke den norske energibruken nevneverdig ned. Bygninger bruker mye energi enten de står tomme eller er fulle av folk. Det er dyrt for gårdeierne og leietakerne. Myndighetene og finansieringsinstitusjonene liker det heller ikke.
Bygninger står for en stor andel av det norske energiforbruket. EU peker på smartere energibruk i bygninger som et viktig tiltak for å redusere CO2-avtrykket. Likevel er ikke «40 prosent-bransjen» spesielt synlige i energi- og klimadebatten, og eiendomsbransjen har til nå tilsynelatende ikke vært interessert i å tilpasse energibruken etter hvordan byggene faktisk brukes. Med høyere energipriser og en serie av EU-direktiver som står i kø for å bli iverksatt, er dette bildet i ferd med å endre seg.
De siste årene har bevisstheten rundt energibruk og energikostnader økt. Samtidig har den teknologiske utviklingen skutt fart. Kunstig intelligens og nye måter å tenke innovasjon, bærekraft og arkitektur på, er i ferd med å sette sitt preg på bransjen. Energioptimalisering har blitt flyttet høyt opp på innovasjonsagendaen blant PropTechs partnernettverk av toneangivende eiendomsaktører – ofte med imponerende resultater og med norsk teknologi og kapital bak. På dette medlemsmøtet fikk vi høre fra flere av disse aktørene, og hva de jobber med.
Så hvis du er interessert i energi, innovasjon eller hvordan vi utformer omgivelsene våre, ta deg tid til å bli inspirert av innleggene fra dette medlemsmøtet. Du finner presentasjonene og opptak av alle foredrag her.
Fantasi, drømmer og nye arkitektoniske løsninger
Hvordan skape revolusjonerende arkitektur og design på en bærekraftig måte i dag? Det er spørsmålet Marius Hauland Næss, direktør for akkvisisjon og forretningsutvikling i Snøhetta, forsøker å svare på i sitt inspirasjonsforedrag.
Snøhetta har i løpet av sin 35 år lange historie etablert seg som et av de mest toneangivende arkitektfellesskapene i verden, og står bak kjente prosjekter som Times Square i New York, Operaen i Bjørvika og helt nylig et av hovedbibliotekene i Beijing.
Teknologi, innovasjon og samfunnsforståelse der man bygger, har alltid stått sentralt i Snøhettas arbeid. For å innovere må man tørre å provosere, og våge å teste nye løsninger. Vertikal i Nydalen er et nylig eksempel på dette. Her tester man ut en rekke ulike energiløsninger i stor skala, som termisk masse og naturlig ventilasjon. I et bærekraftperspektiv må man jobbe bredt, med alt fra materialvalg til hvor i naturen og hvor skånsomt man bygger ut – derfor er bærekraft fundamentet i alt Snøhetta gjør.
Du finner presentasjonen og foredraget her.
Fremtid og virkelighet – samtidig
Hvordan bidrar fremtidstenkning til raskere innovasjon? Hvordan skaper vi de små innovasjonene som gjør hverdagen enklere, mer effektiv og komfortabel? Hvordan skaper vi den sømløse broen mellom det digitale og den virkelige verden? Regionssjef i Siemens Smart Infrastructure, Mithra Pakdaman Kiasat, forteller om Siemens sitt arbeid med innovasjon og smarte energiløsninger.
Siemens jobber bredt med innovasjon, og er involvert i en rekke prosjekter over hele Europa på svært ulik skala. Smartere energibruk kan strekke seg fra et energistyringssystem på et kjøpesenter i Norge som bidrar til lavere energikostnader og avlaster det lokale kraftnettet, til hele byområder i Østerrike, hvor man gjennom smartere energibruk lykkes med å redusere CO2-utslippene med 70 prosent.
Fellesnevneren for å lykkes med slike prosjekter er ifølge Kiasat samarbeid mellom ulike aktører. Jo tidligere man inviterer andre aktører i verdikjeden inn, desto bedre løsninger kan man utvikle i fellesskap. Sist, men ikke minst, handler innovasjon om å tørre å drømme og å teste ut nye løsninger. Du finner presentasjonen og foredraget her.
Nåtid og ny teknologi
Hva er viktig for eiendomsutviklerne når de rehabiliterer og bygger nytt? Direktør for marked og forretningsutvikling i Entra, Carine Blyverket, forteller om hvordan de jobber systematisk med å forvalte sin portefølje. Entra er Norges største næringsbyggeier og -forvalter, og har som mål å være klimanøytrale i 2030.
Som eiendomsutvikler er det viktig å være miljøledende. Hvor miljøledende selskapet er, har direkte betydning for leienivå, verdi på eiendommene, omdømme og finansieringsvilkår.
Så hva gjør man i praksis for å redusere klimafotavtrykket til bygg?
Energi- og materialbruk er områdene hvor Entra ser størst reduksjonspotensial i sine nybyggprosjekter. I Entra Labs tester de ut ny teknologi innen avfallssortering, sensorikk, energioppfølging og generativ KI før de tar det i bruk i stor skala. På denne måten reduserer man risiko for både Entra og leietakere i utprøvingen av nye løsninger.
I tillegg gjennomfører Entra ulike forbildeprosjekter, hvor formålet er å gå foran og demonstrere nye løsninger og innhente kunnskap som kan brukes i øvrige prosjekter. I KA13, et av Entras mest kostbare og lærerike prosjekter, ble stål, betong og fasadeplater fra ulike donorbygg ombrukt noe som resulterte i CO2-besparelser på nærmere 80 prosent. «Alt» kan ombrukes om man vil, men det koster. Prisene må ned på et akseptabelt nivå for at eiendomsbransjen skal ta i bruk bærekraftige løsninger.
Avslutningsvis understreker Blyverket at et samarbeid mellom forvalter og leietakerne er avgjørende. Man må ha en felles forståelse av hva som er det enkelte byggs beskaffenhet. Fra et bærekraftsperspektiv vil det alltid lønne seg å rehabilitere eksisterende bygg heller enn å bygge nytt, og det er viktig for Entra å ha en ærlig dialog med eventuelle leietakere om deres forventninger til bygget kan innfris innenfor rimelighetens grenser. Du finner presentasjonen og foredraget her.
Vi har en viktig rolle i transformasjonen
Eiendomsbransjen blir sjelden nevnt som en del av løsningsbildet i energi- og klimadebatten. Hvorfor er det slik? Malling er Norges største private eiendomsforvalter, og forvalter tre millioner kvadratmeter eiendom. Leder for Mallings teknologisatsing, Robert Skramstad, forteller om noen av utfordringene aktørene de representerer opplever i møtet med klimaomstillingen, og håper at dagens medlemsmøte er starten på et godt samarbeid med energibransjen.
Eiendomsbransjen utgjør en stor andel av det norske energiforbruket, har et stort potensial for energieffektivisering og vil ha en viktig rolle i transformasjonen. Samtidig er rehabiliterings- og oppgraderingsprosjekter på eksisterende bygg kostbare, og mange gårdeiere har per i dag ikke gode nok økonomiske insentiver til å gjennomføre energieffektiviseringsprosjekter.
Malling heier på tiltak som reduserer disse barrierene for eierne, som for eksempel leasing-tjenester av ulike energismarte løsninger. Dagens energisertifiseringsordning og regelverket for strømdeling på tvers av gårdsnummer nevnes også som barrierer som burde utbedres. Du finner presentasjonen og foredraget her.
Når taket ditt blir strømprodusent
Flate næringsbygg er glimrende objekter for solenergi. Potensialet i Norge er på cirka 3,3 TWh, men de fleste arealene står foreløpig tomme. Sunday Power leverer ende til ende-løsninger for solceller til næringsbygg. Deres misjon er å redusere barrierene eiendomsforvalterne peker på for energismarte løsninger. CCO i Sunday Power, Rikard af Ekenstam, forteller hvordan deres Solar-as-a-service fungerer, og hvilket potensial de ser for å gjøre næringsbygg litt mer energismarte. Du finner presentasjonen og foredraget her.
Det nye kvantespranget
Hvordan kan bygg bruke energi smartere med hjelp av kunstig intelligens? Mari Tenden i Å Insite forteller hvordan de jobber med å gi innsikt i energibruk i bygg i grensesnittet mellom energi og proptech.
De fleste bygg i Norge har ingen form for smart styring, og vi har lite kunnskap om hvordan energien brukes. Ifølge Sintef kan mye spares ved å bare få oversikt over og innsikt i egen energibruk.
Kunstig intelligens har gjort store fremskritt det siste året, og snart lanseres løsninger som kan tolke datasett. Det betyr at om ikke altfor lang tid kan man ha tilgang til en 24/7-energirådgiver som overvåker og optimaliserer energibruken i bygg. En forutsetning som mange ofte glemmer for å muliggjøre dette, er, ifølge Tenden, data av tilstrekkelig kvalitet.
Å Insite heier på alle aktører som tar et tak for å skaffe og strukturere egne data nå, slik at man er klare for KI-innrykket som kommer stadig nærmere.
Du finner presentasjonen og foredraget her.
Refleksjoner om smart energi og smarte hus
Geir Førre er gründer og har jobbet med muliggjørende teknologier og proptech-selskaper i mer enn 30 år. Her deler han noen av sine refleksjoner om utviklingen proptech har sett de siste tiårene, og gjør opp status for smart energistyring i Norge i dag. Se og hør hans refleksjoner her.
Paneldebatt: Rammebetingelser som gir resultater
Regjeringen har planer for grønn vekst, satsing på energieffektivisering og bærekraftig utvikling mot 2030. Hvordan prioriterer vi, og hvilke rammebetingelser må justeres og tilpasses for å nå målene i en verden som er mer urolig enn på lenge?
Deltakere: Morten Meyer (Huseierne), Geir Førre, Carine Blyverket, Ane Breivik (Unge Venstre) og Nils Klippenberg (Siemens).
Noter at neste medlemsmøte er 18. – 19. september i Eindhoven, Nederland. Detaljer om programmet finner du her https://www.smartenergynetwork.no/event-details-registration/innovation-workshop-in-corporation-with-energy21-at-hightech-campus-eindhoven-netherlands
For presentasjoner og mer informasjon om Smart Energy Network, se: https://www.smartenergynetwork.no
For personlig kontakt: Daglig leder Ragnvald Nærø, Øvre Vollgate 6, 0158 Oslo,e-post: ragnvald@naero.no eller tlf.: +47 900 80 303
Comments